Održavanje Siligor sudopera

Siligor sudopere se čiste uobičajenim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, sredstvom za pranje posuđa i sunđerom. Fleke od kamenca na površini sudopere uklanjaju sepreporučenim sredstvima za uklanjanje kamenca na granitnim sudoperama. Nakon čišćenja, sudoperu isprati čistom vodom i obrisati krpom. Uprkos činjenici da je površina otporna na ogrebotine i udubljenja, treba izbegavati da oštri predmeti padnu na površinu sudopere, kao i stavljanje vrelih predmeta skinutih direktno sa šporeta na površinu sudopere.

Jednostavnim savetima za čišćenje, koje ćemo navesti u daljem teksu, smanjićete troškove održavanja.

Siligor sudopere nisu štetne po životnu sredinu i namirnice.

Ogrebotine

Visok sadržaj prirodnog granita – kvarca sprečava nastajanje ogrebotina na površini sudopere! Za sečenje preporučujemo da koristite odgovarajuće daske za sečenje napravljene od drveta ili plastike. Ogrebotine nastale usled veoma agresivnog delovanja na površini sudopere se mogu ukloniti upotrebom vodene šmirgle fine granulacije.

Toplota

Siligor sudopere su potpuno otporne na temperature do 180˚C! Imajte u vidu da temperatura dna posude koju ste skinuli sa šporeta može da iznosi do 600˚C! Iz tog razloga, koristite drvene ili metalne podmetače namenjene za ovu svrhu! Uprkos visokoj otpornosti, potrebno je izbegavati nagle promene temperature na vrelo i hladno.

Čišćenje

Visok sadržaj prirodnih sirovina omogućava lako čišćenje sudopere. Neophodno je izbegavati duže zadržavanje ostataka hrane na površini sudopere jer mogu da dovedu do nastanka upornih fleka. Posebna formula kompozitnih materijala omogućava lako uklanjanje najupornijih fleka.

Čišćenje

Za blistav sjaj i izgled kao da je tek izašla iz radnje, vašu sudoperu nakon bilo koje vrste čišćenja, prebrišite maslinovim uljem. Postupak nanošenja maslinovog ulja veoma je važan za izgled svih sudopera a naročito za sudopere tamnijih boja pa se taj tretman preporučuje najmanje 2 puta sedmično.

Kod crnih sudopera, često se na dnu korita veže kamenac i sudopera izgleda kao ogrebana, tada treba celo korito oprati deterdžentom za veš. Korito se pokvasi, naspe se prašak i dobro istrlja grubom stranom sunđera (ne koristiti žicu), bilo bi dobro da to nije tek otvoren sunđer već neki koji se koristi, onda sudoperu temeljno isperite, osušite krpom i nanesite maslinovo ulje. Maslinovo ulje pustiti da odstoji neko vreme, višak možete ukloniti. Dno sudopere će izgledati kao novo. Ovaj postupak možete ponavljati nekoliko puta mesečno. 

Za sudopere svetlijih boja (bela, bež) jedna od preporuka održavanja i uklanjanja fleka je upotreba obične paste za pranje ruku (voditi računa da pasta nije preterano oštra-krupna), praška za pranje veša ili Vanish koji ostavite da deluje na mesto fleke oko 1h i posle sunđerom istrljajte i isperite sudoperu. Sredstva za otpušavanje odvoda, razređivače, rastvarače i sve druge hemikalije koje nisu predviđene za tretman granitnih sudopera, nikako ne koristiti. Za održavanje preoručeno je maslinovo ulje ali jeftinija alternativa može biti suncokretovo.

 

Održavanje granitnih sudopera
Čišćenje granitnih sudopera